W dniu 22 listopada 2021 r. w Stanicy Turystycznej w Brniu odbył się pokaz gotowania oraz warsztaty kulinarne, na których przygotowywano potrawy z jagnięciny. Warsztaty poprowadził znany kucharz restauracji Hotelu Copernicus w Krakowie – Marcin Filipkiewicz. Organizatorami przedsięwzięcia byli: Województwo Małopolskie, Powiat Dąbrowski oraz Zespół Szkół im. K.K. Baczyńskiego w Dąbrowie Tarnowskiej.
W wydarzeniu uczestniczyła klasa III TŻP wraz z wychowawczynią Panią Anną Dudkiewicz. Na pokazie kulinarnym obecni byli także: Dyrektor Departamentu Rolnictwa i Rozwoju Obszarów wiejskich Urzędu Marszałkowskiego Anna Glixelli Starosta Dąbrowski Lesław Wieczorek, Wicestarosta Krzysztof Bryk, Dyrektor Robert Pantera, Panie z koła Gospodyń Wiejskich ze Swarzowa.
W ramach warsztatów przygotowano 4 potrawy:
- rillettes z pstrąga ojcowskiego,
- ragu z jagnięciny z leśnymi grzybami,
- comber jagnięcy,
- ossobuco jagnięce.
Do gotowania wykorzystano małopolskie produkty regionalne, tradycyjne oraz rekomendowane do „Sieci Dziedzictwo Kulinarne Małopolska”.
Projekt zrealizowano przy wsparciu finansowym Województwa Małopolskiego.